Taekwondo

Basisonderdelen Taekwondo

Stijlvormen of Poomsae – een gevecht tegen een denkbeeldige tegenstander, waarbij aanvals- en verdedigingstechnieken in een vast patroon worden uitgevoerd.

1-Stapsparring of Il-bo-Taeryon – partneroefening waarbij de een aanvalt en de ander verdedigt.

Zelfverdedigingstechnieken of Hosinsul – manier van zelfverdediging tegen alle vormen van aanvallen zoals vastpakken, verwurgen, klemmen of aanvallen met een stok of mes.

Breektechnieken of Gye Pa – manier om voorwerpen te leren breken. Met deze techniek wordt op spectaculaire wijze aangetoond of iemand zijn technieken goed beheerst.

Sparring of Gyo-rugi – een vrij gevecht tussen twee partners waarbij zoveel mogelijk punten moeten worden gescoord met geldige trap- en stoottechnieken.

Voor wie?

De lessen bij Taekwondo School Lelystad zijn zo ingedeeld dat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan trainen. Je kunt er recreatief trainen, trainen om wedstrijden te gaan doen of trainen naar de zwarte band (1e dan). Er wordt getraind volgens TBN/WTF regels.

Pupillen en aspiranten (van 7 jaar t/m 13 jaar)

Voor deze leeftijdsgroep is Taekwondo een uitstekende sport voor lichamelijke en sociale ontwikkeling. De leerlingen krijgen op speelse wijze te maken met dynamische oefenvormen. Naast spectaculaire traptechnieken leren de leerlingen zich te verdedigen tegen onder andere vastpakken.

Junioren en Senioren (14 jaar en ouder)

Tijdens de lessen worden verschillende trap- en stoottechnieken beheerst en in balans uitgevoerd. Technische oefeningen worden afgewisseld met oefeningen op snelheid. Een heerlijke manier om je eens lekker uit te leven en tegelijkertijd aan je conditie te werken.

Benodigdheden

Een proefles kan mee worden gedaan in makkelijk zittende sportkleding.

Wil je lid worden van Taekwondo School Lelystad dan zijn de volgende materialen verplicht:

  • Taekwondopak
  • Tok (kruisbeschermer, voor zowel heren als dames)
  • Arm- en scheen (-wreef) beschermers

Andere spullen zijn handig om zelf te hebben, maar niet verplicht:

  • Borstbeschermer
  • Hoofdbeschermer
  • Handbeschermers
  • Wreefbeschermers
  • Bitje

Taekwondopakken en beschermers kun je bestellen bij de trainer

Banden

Net als bij andere (oosterse) vechtsporten is er bij Taekwondo een bandensysteem met verschillende kleuren om te laten zien hoe ver de beoefenaar gevorderd is. Een beginner heeft een witte band, waarna geel, groen, blauw, en rood volgen. Om een band te halen doe je op de club examen. Voor het behalen van de zwarte band (1e Dan) en de Dangraden daar boven leg je een examen af voor een landelijke examencommissie. Dit examen wordt twee keer per jaar georganiseerd in de maand juni en december.

Overzicht bandensysteem taekwondo: